Un minut pentru sănătatea rinichilor tăi!

2022-09-27

stiri

Stimați colegi,

Boala Cronică de Rinichi (BCR) este o afecțiune medicală gravă care poate duce la deces. În România, prevalența BCR este de aproximativ de 10%, respectiv 1,9 milioane de persoane care trăiesc cu această afecțiune, 85% din cazurile de BCR fiind asimptomatice. În prezent BCR este subdiagnosticată: Numai 1 din 10 adulți cu BCR în stadiul 3 este diagnosticat.

Diabetul zaharat tip 2 și hipertensiunea arterială au devenit cauzele principale ale Bolii Cronice de Rinichi la nivel mondial.

Diagnosticul precoce al Bolii Cronice de Rinichi are un rol important pentru sănătatea pacienților astfel încât aceștia să primească îngrijirea, consilierea și intervențiile necesare.

În acest context, Societatea Națională de Medicina Familiei, Societatea Română de Nefrologie, Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Federația Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Asociația Româna de Educație în Diabet și AstraZeneca implementează campania educațională și de evaluare a riscului de a dezvolta Boala Cronică de Rinichi „1 minut pentru sănătatea rinichilor tăi” dedicată pacienților cu risc crescut de a dezvolta această afecțiune (pacienții cu diabet zaharat tip 2, hipertensiune arterială/ boli cardiovasculare, istoric familial de BCR).

Campania își propune să ajungă la pacienții cu risc crescut de BCR, prin distribuirea de materiale educaționale și a peste un milion de teste rapide de urină, prin intermediul „Kitului pentru evaluarea riscului de Boală Cronică de Rinichi”.

Biroul Executiv al SNMF