PROIECT ALGORITMI DE DIAGNOSTIC AL INSUFICIENȚEI CARDIACE și AL BOLII CRONICE DE RINICHI

2023-01-31

comunicate

În cadrul proiectului “În inima problemei”, Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) în parteneriat cu Fundația Română a Inimii (FRI), Societatea Română de Cardiologie (SRC) și Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC) au avut în focus nevoia de a îmbunătăți managementul insuficienței cardiace în România prin acțiuni și măsuri concrete care pot fi luate de comunitatea medicală și de autorități, deopotrivă. În acest context a fost identificată nevoia urgentă de a dezvolta și implementa un instrument de tip algoritm dedicat medicului de familie pentru a facilita diagnosticul precoce al insuficienței cardiace (IC), având în vedere factorii de risc, semnele și simptomele asociate acesteia.

Acest demers a fost completat și extins prin adăugarea și a unui algoritm de diagnostic precoce pentru boala cronică de rinichi (BCR), în baza recomandărilor ghidurilor internaționale (KDIGO 2012) și a legislației naționale în vigoare privind Normele Metodologice de aplicare a Contractului-cadru 2021 realizat împreună cu Societatea Română de Nefrologie (SRN), care vine să completeze într-un mod firesc întregul tablou al managementului pacientului din perspectivă cardio-reno-metabolică. Insuficiența cardiacă și boala cronică de rinichi sunt interconectate, orice disfuncție acută sau cronică a rinichiului putând determina apariția unei disfuncționalități cardiace și invers.

Având în vedere interconectarea dintre cele două patologii pe continuumul cardio-reno-metabolic, ne-am propus să avem o abordare integrată în cabinetul medicului de familie, pentru a genera cele mai bune rezultate clinice pentru pacienți. Astfel, am dezvoltat un algoritm integrat de diagnostic al IC și al BCR, instrument ce va fi utilizat în cabinetul medicului de familie pentru a crește rata de diagnostic precoce pentru aceste două patologii, cu scopul de a urgenta intervenția rapidă pentru ambele afecțiuni, în cadrul unei echipei multidisciplinare, în vederea încetinirii progresiei bolii și îmbunătățirea calității vieții pacienților.

Algoritmul integrat de diagnostic IC/ BCR a fost distribuit la nivel național de către SNMF către aproape 10.000 de cabinete ale medicilor de familie.

Biroul Executiv al SNMF

Proiect desfășurat cu sprijinul AstraZeneca


Descarca algoritmul (pdf)