SNMF dorește dezvoltarea medicinei de familie, nu cârpeli de sezon!

2023-06-04

comunicate

Societatea Națională de Medina Familiei consideră că Ministerul Sănătății și Guvernul României trebuie să identifice soluții realiste pentru atenuarea deficitului de medici de familie din România, fără concesii de la calitatea pregătirii acestora în rezidențiat și luând măsurile necesare pentru ca medicina de familie să redevină o specialitate atractivă. Soluția propusă, de suplimentare a numărului de viitori medici rezidenți în medicina de familie prin alocarea suplimentară de locuri doar în această specialitate pentru medicii care nu au primit repartiție, reprezintă o soluție neadecvată în rezolvarea deficitului cronic de medici de familie. Faptul că Ministerul Sănătății caută soluții în ceea ce privește deficitul de medici de familie denotă recunoașterea importanței acestui segment al sistemului național de sănătate. Totuși, atragem atenția că nu numărul de medici rezidenți care promovează examenul de specialitate reprezintă adevărata problemă ci, în final, numărul de medici specialiști în medicina de familie care chiar practică medicina de familie.

Societatea Națională de Medicina Familiei consideră că doar suplimentarea de locuri de rezidențiat, discriminatorie numai pentru specialitatea de medicina de familie, va conduce pe termen lung la consacrarea meseriei de „rezident de medicină de familie” până când candidatul va obține nota care îi conferă accesul la o altă specialitate, ceea ce va perpetua deficitul de medici de familie, totul în detrimentul accesibilității la servicii medicale de asistența medicală primară a populației din mediul rural și urbanul mic.

Semnalăm de ani de zile măsurile în vederea redresării și creării unui climat favorabil în medicina de familie și care ar trebui luate pentru ca specialitatea să nu mai fie privită ca un apostolat. Atât timp cât nu se aduc și modificări în partea de birocrație, excesiv de împovărătoare în continuare, cât există îngrădiri în practica profesiei inexistente oriunde altundeva în Uniunea Europeană, cât există reglementări legislative care ne fac culpabili în fiecare clipă și cu numeroase sancțiuni îndreptate împotriva noastră, este de înțeles de ce specialiștii de medicină de familie se îndreaptă către alte specialități sau către alte țări.

Fiecare pacient din România are dreptul la aibă acces la serviciile de medicină de familie. Ideal ar fi ca fiecare comunitate să aibă medic de familie. Dar, medicul de familie trebuie să își poată ajuta în mod real pacienții, conform pregătirii pe care o are, și nu să jongleze între reglementări care împietează asupra drepturilor pacienților, un sistem informatic nefuncțional care a devenit, în ultima perioadă, un obstacol în activitatea zilnică, sarcini birocratice inutile și un vraf de formulare tipizate care nu își mai au rostul la ora actuală.

Rezolvarea problemelor din sistemul sanitar românesc trebuie să țină cont în primul rând de interesele pacienților, de asigurarea calității actului medical, de mesajele pe care le transmit practicienii și doar apoi de presiunea străzii.

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) este organizația profesională națională a medicilor de familie din România. Obiectivul SNMF este de a contribui la asigurarea continuităţii şi coerenţei politicii de asistenţă medicală primară în România.

Biroul Executiv al SNMF