SOS medicii de familie – singura categorie socială cu veniturile pe 2024 reduse de către Guvern!

2024-01-09

comunicate stiri top stiri

Într-un sistem sanitar nefuncțional, care este cârpit pe ici pe colo cât să nu se risipească de tot, autoritățile au identificat segmentul de care se pot lipsi: medicina de familie. Drept urmare, au redus cu 25% alocarea bugetară pentru anul 2024 față de anul 2023, deși noi, medicii de familie, suntem singurii care avem acces la populația generală și care putem interveni în starea de sănătate a întregii populații.

Fiecare pacient din România are dreptul să aibă acces la serviciile de medicină de familie și ideal ar fi ca fiecare comunitate să aibă medic de familie. Deja avem deficit major de medici de familie, iar diminuarea veniturilor cabinetelor, prin adoptarea măsurilor menționate mai sus, va agrava și mai mult acest deficit, totul, în contextul în care Centrele de Permanență funcționează cu bani aduși de acasă de colegii noștri, ei nefiind încă plătiți pentru perioada octombrie – decembrie, iar suspendarea activității în aceste centre ar bloca Unitățile de Primiri Urgențe sau în contextul în care toate cabinetele medicilor de familie au fost plătite pentru luna noiembrie în cuantum de doar 40%. Drept urmare, este imperios necesar ca guvernanții să adopte măsuri care să remedieze aceste situații și nicidecum să reducă drastic finanțarea deja deficitară a acestui segment al sistemului de sănătate.

Practic, întrebarea pe care autoritățile și-o pun periodic, mai ales în anii electorali, „de ce sunt zone fără medici de familie?”, are un răspuns simplu: pentru că nu își doresc să aveți medici de familie, pentru că nu își doresc ca populația să beneficieze de servicii decontate la medicul de familie. România ocupă cele mai rușinoase locuri când vine vorba despre starea de sănătate și, în aceste condiții, guvernanții găsesc că este momentul să îngroape și mai mult, dacă se putea, sistemul sanitar, prin scăderea finanțării medicinei de familie, prin îngroparea medicilor de familie în activități birocratice inutile, prin menținerea unui sistem informatic nefuncțional.

Este interesant acest joc dublu: în fața autorităților internaționale (care știu că prima verigă pentru salvarea sistemului și îmbunătățirea stării de sănătate a populației este medicina de familie), autoritățile române fac promisiuni și își iau angajamente dar, în realitate, depun eforturi susținute ca aceste angajamente să rămână doar pe hârtie și să nu poată fi implementate. Birocrația a rămas aceeași în medicina primară, deși există mijloace identificate de reducere a acesteia, ceea ce ne face să ne întrebăm: de ce și pentru ce se dorește acest blocaj?

Cum să explicăm altfel faptul că autoritățile au decis decimarea fondului alocat asistenței medicale primare? Să fie asta o strategie bine pusă la punct pentru slăbirea medicinei de familie și, implicit, a accesului populației la servicii medicale? Sau este strategia Guvernului de a „stimula” tinerii medici să aleagă să profeseze ca medici de familie? Dacă destabilizezi baza piramidei, până la urmă, cade și vârful. Să nu uităm că medicina primară a fost supusă subfinanțării de ani de zile, nefiind corelate veniturile cabinetelor cu creșterile salariale meritate ale medicilor din sistemul bugetar, creându-se astfel în interiorul sistemului medical o discriminare ce a fost sesizată și de instituția Avocatul Poporului, într-un document rămas fără răspuns până astăzi.

Ne exprimăm certitudinea și totodată speranța că decidenții politici din România vor avea înțelepciunea de a nu afecta și mai grav situația sistemului de medicină de familie printr-o reducere a finanțării lui, pentru că astfel vor contribui la colapsul acestui segment medical și vor răspunde în fața populației României în legătură cu asigurarea nediscriminatorie a accesului la serviciile de asistență medicală primară.

Dragi pacienți, cereți-vă drepturile, accesul nediscriminator la serviciile medicale, pentru că, încet, dar sigur, veți rămâne singuri! Deja aproape un sfert dintre medicii de familie au peste 65 de ani, colegi care încă profesează și se încăpățânează să supraviețuiască, deși nu știm însă cât vor mai rezista, iar în locul lor nu vine nimeni în astfel de condiții!

Stimați guvernanți, vrem cu toții să facem economie, dar nu de la sănătate și educație!

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) este organizația profesională națională a medicilor de familie din România. Obiectivul SNMF este de a contribui la asigurarea continuității și coerenței politicii de asistență medicală primară în România.

Biroul Executiv al SNMF