Alegerile prezidențiale din 24 noiembrie 2024 au evidențiat o diversitate a preferințelor electorale și conturează noi provocări pentru politica externă și internă a României.
Aceste alegeri au subliniat nu doar diversitatea opțiunilor politice ale cetățenilor, ci și nevoia acută de a menține o linie de continuitate în politica externă a României, direcția pe care o va adopta viitorul președinte fiind crucială pentru stabilitatea țării și pentru relațiile sale internaționale. Într-un moment în care regiunea este afectată de tensiuni geopolitice, iar războiul din Ucraina continuă să reprezinte o amenințare la adresa securității europene, România trebuie să își reafirme angajamentul față de valorile euroatlantice.
De la aderarea la NATO, în 2004, și la UE, în 2007, România a beneficiat de oportunități economice, politice și de securitate. Aceste organizații au fost esențiale pentru modernizarea instituțiilor statului și pentru creșterea nivelului de trai. În contextul actual, continuitatea în angajamentele față de NATO și UE este vitală pentru securitatea regională, integrarea economică și accesul la fonduri europene precum și susținerea statului de drept.
Actual, România are o poziție consolidată în cadrul NATO și Uniunii Europene, fiind un aliat strategic important la granița estică a UE. Într-un context geopolitic instabil, cu războiul din Ucraina în desfășurare și tensiuni sporite în regiunea Mării Negre, orice abatere de la direcția pro-occidentală va genera instabilitate economică și politică.
România nu își poate permite o distanțare de la valorile occidentale. Orice deviație de la cursul pro-NATO și pro-UE va submina credibilitatea României pe scena internațională, va afecta relațiile comerciale și accesul la investiții externe și va pune în pericol siguranța cetățenilor, având în vedere contextul de insecuritate regională.
Pentru a asigura continuitatea politicii României în direcția NATO și UE, în contextul alegerilor prezidențiale și al unui peisaj politic fragmentat, este necesară crearea unui acord larg între principalele forțe politice proeuropene pentru susținerea orientării strategice a României către NATO și UE drept reală prioritate națională, iar prin alegerile pe care le facem noi, cetățenii României, peste câteva zile trebuie să confirmăm angajamentul nostru neschimbat pentru calea europeană.
Avem nevoie și de o creșterea gradului de conștientizare a cetățenilor despre avantajele apartenenței la NATO și UE pentru securitate, economie și societate, fiind neapărat necesare programe educaționale care să includă lecții despre integrarea europeană și valorile democratice și despre combaterea știrilor false și a dezinformării, mai ales în mediile online.
De asemenea, este necesară atât accelerarea reformelor pentru creșterea integrării economice și politice în Uniunea Europeană, cât și intensificarea eforturilor pentru implementarea transparentă a PNRR și utilizarea eficientă a fondurilor europene pentru digitalizare și infrastructură, îmbunătățirea statului de drept, consolidarea independenței justiției și combaterea corupției, pentru a păstra încrederea propriilor cetățeni în valorile democratice occidentale.
Aceste direcții, implementate cu determinare și cooperare politică, pot asigura că România rămâne consecventă în traseul ei proeuropean, consolidându-și rolul de pilon de stabilitate în Europa de Est.
Biroul Executiv al SNMF