Președintele WONCA Europe, Dr. Tony Mathie, la Conferința Națională MF

2011-03-26

comunicate

Dr. Tony Mathie, președintele WONCA Europe – organizația europeană a medicilor de familie – a vorbit medicilor de familie români în cadrul Conferinței Nationale de Medicina Familiei, care s-a desfășurat în perioada 23-26 martie 2011 la București.

Îmi este foarte clar că ceea ce faceți și ceea ce încercați să obțineți este exact ceea ce trebuie făcut. Serviciile medicale de calitate și îngrijirile de calitate acordate pacienților depind în întregime de asistența medicală primară de calitate. Iar medicina de familie de calitate depinde de câteva elemente cheie. Primul element este desigur pregătirea. Alături de pregatire este necesară selecția și evaluarea corespunzătoare, astfel încât doar cei mai buni să devină medici de familie. Alături de aceste lucruri este important să existe o organizație puternică a medicilor de familie și de asemenea cadre universitare care să provină din rândul medicilor de familie. 

Am avut o discuție foarte interesantă timp de o oră cu ministrul sănătății și sper că i-am dat câteva idei la care să se gândeasca, idei la care nu s-a gândit până acum. Sper că acum va percepe importanța continuării dialogului cu medicii de familie pentru viitorul asistenței medicale primare din România. M-a rugat să ma întorc în România ca să vad cum au progresat lucrurile, și vă promit că dacă atunci cand voi reveni nu voi vedea nici un progres nu voi mai fi așa politicos. 

I-am spus ministrului că înțeleg că are o problemă, pentru că toți furnizorii de servicii medicale vin la el cu diferite cerințe, dar că dacă nu rezolvă problemele medicinei de familie, ale asistenței medicale primare, va dezvolta probleme pe termen lung legate de sănătatea oamenilor din această țară. Vor fi foarte mulți pacienți care vor avea nevoie de bypass si de dializa și altele. L-am sfatuit să fie curajos și să investească în viitor, să nu se preocupe doar de problemele prezentului. 

Vă recunosc ca membri adevarați ai profesiei de medicină de familie din lumea întreagă și, în calitate de președinte al WONCA Europe, vă promit sprijinul meu atât în nume personal cât și în cel al WONCA Europe, și chiar și al Colegiului Regal al Medicilor de Familie [din Marea Britanie], pe un drum care nu va fi ușor și nici rapid.