Ziua Internationala dedicata Bolii Ficatului Gras (Steatotic) | Actioneaza ACUM, Testeaza(-te) AZI!

2024-06-17

stiri top stiri

Boala ficatului gras (boala ficatului steatotic) afectează 1 din 3 adulți și 1 din 8 copii la nivel mondial.

Alături de obezitate reprezintă epidemia silențioasă a secolului în care trăim.

Dincolo de impactul individual, aceasta afecțiune are și un impact socio-economic major prin consumul resurselor medicale, costuri directe si indirecte asociate cu productivitatea sau absenteismul.

13 iunie este ziua care marchează Global Fatty Liver Day (Ziua Internațională dedicată Bolii Ficatului Gras), denumită anterior Internațional NASH Day (Ziua Internațională a Steatohepatitei).

Medicii de familie din cadrul Grupului Gastro al Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF) au desfășurat, pe parcursul ultimei luni, o amplă campanie de informare si conștientizare asupra acestei afecțiuni.

Actiuni desfasurate de Grupul Gastro:

  • Cursul international ESPCG „Liver management in primary care”, din acest an de la Sinaia, cu participarea a peste 50 de medicii de familie din toată țară.
  • Simpozionul online GastroCentriX (11 iunie 2023) cu peste 2.000 de medici de familie participanti
  • Activitati sportive si de educatie nutritionala cu 200 de copii de la o scoala din Floresti (Giurgiu), actiune coordonata de Dr. Mihaela Paraschiv din Grupul Gastro.
  • Actiune sportiva la o scoala din Iasi, cu participarea a 30 de copii, actiune coordonata de Dr. Cristina Ungureanu din Grupul Gastro.
  • Activități de informare pacienti în cabinetele medicale individuale din București (CMI DR Udrescu Mihaela), Florești/jud Giurgiu (CMI Dr. Mihaela Paraschiv), Iași (CMI Dr. Roxana Chiruță) la care au participat aproximativ 50 de persoane.
  • Eveniment comun cu RoALD, APAH și Grup GastRO al SNMF desfășurat în Parcul IOR din București intitulat sugestiv „Colț Verde”, care a promovat un stil de viață sănătos, cu aproximativ 100 de participanți.
  • Activitate fizică la o sală de fitness din Hunedoara organizată de colega noastră din grupul GastRO dr Elena Pătrău cu aproximativ 20 de participanți.
  • Ore de educație medicală organizate în școală la Sibiu de către colega noastră dr Victoria Oprescu care a instruit 40 de copii, iar în Palanca jud Giurgiu lecția s-a desfășurat în aer liber cu aproximativ 30 de copii sub îndrumarea colegei noastre dr. Carmen Nicolescu.

Tema Global Fatty Liver Day din acest an este: „Act Now, Screen Today” – „Actioneaza ACUM, Testeaza(-te) AZI” asupra atentia asupra caracterului silentios al afectiunii si a necesitatii de testare regulata pentru un diagnostic precoce.

Despre boala ficatului gras

Boala ficatului gras reprezintă o epidemie tăcută, majoritatea persoanelor afectate fiind asimptomatice sau prezentând manifestări vagi si nespecifice (oboseala cronică, lipsa de energie, disconfort abdominal), adeseori ignorate, până la apariția semnelor si simptomelor de ciroză hepatică.

De aceea, aceasta afecțiune este ignorată și subdiagnosticată.

Pentru identificarea precoce a acestei afectiuni, efectuarea analizelor de rutină (enzimele hepatice, glicemia, colesterolul, trigliceridele) și o ecografie abdominală, pot oferi indicii importante de diagnostic alături de o anamneză și un examen clinic complet.

Boala ficatului gras poate afecta pe oricare dintre noi, inclusiv pe cei aparent „sănătoși”!

Factori favorizanți

Principalii factori implicați în această afecțiune sunt obezitatea, diabetul zaharat de tip 2, hipertensiunea arterială, dislipidemia.

Toți pacienții cu acest profil metabolic trebuie investigați, riscul de a avea una din formele de boală steatozică hepatică fiind de peste 50-70%.

Cum poate fi prevenită sau tratată această afecțiune?

Prevenirea bolii ficatului gras se realizează printr-un un stil de viață sănătos cu un regim alimentar normocaloric, cu evitarea alimentelor procesate, o dieta bogată în proteine, provenind în special din vegetale și produse lactate, cu reducerea grăsimilor și zaharurilor.

Pot fi urmate principiile dietei mediteraneene: conținut crescut de legume, produse din făină integrala, ulei vegetal (ulei de măsline), pește și reducerea aportului de carne roșie, dulciuri și băuturi îndulcite.