Petiţia Solidari pentru Sănătate a fost trimisă la OMS

2016-06-23

comunicate

Societatea Naţională de Medicină Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) au sesizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii privind situaţia asistenţei medicale primare şi a sistemului sanitar din România.

Reprezentanţii OMS ai regiunii europene şi ai biroului din România au fost informaţi despre campania şi petiţia Solidari pentru Sănătate iniţiate de SNMF şi FNPMF şi lansate pe 7 aprilie, de Ziua Mondială a Sănătăţii. Medicii de familie romani şi-au manifestat îngrijorarea că decidenţii romani nu fac paşii necesari pentru respectarea Acordului Bilateral de Colaborare semnat în luna februarie intre OMS şi România.

Priorităţile asumate prin Acord pentru următorii doi ani sunt:
–         bolile transmisibile (HIV, hepatită, tuberculoză),
–         bolile netransmisibile (boli mintale, abuz de substanţe, nutriţie),
–         promovarea sănătăţii pe tot parcursul vieții,
–         sistemul sanitar (acces la medicamente și la tehnologii moderne),
–         nivelul de pregătire, supraveghere și răspuns la situații de epidemii și pandemii.

Conform declarațiilor reprezentanților OMS:
–         Plățile directe suportate de pacient trebuie să nu depășească 15% din totalul cheltuielilor cu sănătatea. În România acestea reprezintă 19%;
–         Dezvoltarea este imposibilă fără o sănătate mai bună: sănătatea este o precondiție a dezvoltării;
–         Acțiunea intersectorială, condusă de asumarea politică, sunt vitale pentru atingerea țintelor;
–         Principalele provocări pentru România în domeniul sănătății sunt bolile netransmisibile și disponibilitatea resurselor sistemului sanitar.

În cazul bolilor netransmisibile cele mai multe diagnostice sunt puse și cele mai multe tratamente au loc în cadrul sistemului de asistență medicală primară. Trebuie să existe un număr suficient de profesioniști în domeniul asistenței medicale primare și a sănătății mintale pregătiți să asigure îngrijiri la acest nivel, ca prim punct de contact, pentru a obține îmbunătățiri semnificative și vizibile în privința poverii pe care o aduc bolile netransmisibile.

Aceste deziderate pot fi obținute numai printr-o finanțarea adecvată a asistenței medicale primare și prin aplicarea strategiei de dezvoltare a acestui sector.