Comunicat de presă – Prezent!

2015-11-04

comunicate

De câteva zile asistăm la evenimente dramatice derulate rapid. Am privit înmărmuriţi la cele întâmplate, am fost şi noi stupefiaţi de condiţiile incredibile în care se desfăşura activitatea în acel spaţiu complet necorespunzător, am asistat încrezători la desfăşurarea de forţe din noaptea fatidică şi am avut încredere în profesionalismul colegilor noştri din serviciile de urgenţă şi spitale.

Chiar dacă prin specialitatea noastră nu am fost implicaţi direct în îngrijirile medicale acordate răniţilor, dorim să exprimăm aprecierile noastre pentru colegii noştri medici de alte specialităţi care s-au mobilizat absolut exemplar, în ciuda condiţiilor vitrege în care îşi exercita profesia, în ciuda imaginii generale cu care credem că pe nedrept sunt etichetaţi si a numarului total insuficient pentru asemenea situații. În ultimii 20 de ani, România, deși a format specialiști de înaltă performanță, nu a găsit resursele pentru a conserva în țară acest capital de valoare inestimabilă.

Apreciem în mod deosebit profesionalismul şi curajul de care au dat dovadă echipajele de salvare care au acționat la locul accidentului, precum și devotamentul şi angajamentul fiecărui medic, asistent medical, infirmier, brancardier sau dispecer prezent în unitățile de primiri urgențe şi în secțiile spitalelor care au preluat victimele acestui dezastru și a căror strădanie continuă și in prezent. Apreciem eforturile lor constante de a practica medicina la cele mai înalte standarde umane şi profesionale. Sperăm ca pentru toată lumea, aceasta să fie confirmarea profesionalismului medicilor şi faptul că această meserie este pe deplin una vocaţională.

Suntem alături de familiile greu încercate şi de prietenii celor care au pierit sau suferă din cauza dezastrului de la Clubul Colectiv. Ne dorim ca aceia plecați dintre noi să fi ajuns într-o lume mai bună, de unde să ne devină păzitori. Le oferim întregul nostru sprijin profesional șiuman celor rămași și care au nevoie de el. Sperăm ca acest tragic şi evitabil accident să fie ultimul semnal de alarmă pentru autoritățile statului pentru promovarea siguranței cetățenilor români în toate spațiile publice sau private.

Sperăm ca în acest moment să devină absolut evidentă necesitatea acută și legitimă a investiţiei în sistemul de sănătate, care trebuie supus unui proces de reformă structurală profundă, validat de practicienii din sistem, cu o alocare financiară naţională corespunzătoare nevoilor, cu o maximă transparență a utilizării fondurilor şi cu acordarea importanţei cuvenite fiecărui segment din sistem, aşa încât acesta să funcţioneze ca un tot unitar şi să ofere cetăţenilor întreaga siguranţă la care au dreptul constituțional, moral, uman, atât în fiecare clipă, cât și în caz de dezastre.

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) este o organizaţie profesională, ştiinţifică, nonguvernamentală, apolitică, de drept privat, cu personalitate juridică, constituită din organizaţii judeţene, cu personalitate juridică, ale medicilor de familie din judeţele României şi a municipiului Bucureşti.

Biroul de presa SNMF

Attachment Size
4_11_2015_Prezent_Comunicat_de_presa.pdf 994.38 KB