Conferința Europeană de Medicina Familiei organizată de WONCA Europe la Istanbul

2015-10-26

comunicate

Ediția XX a Conferinței Europene de Medicina Familiei a avut loc în perioada 22-25 octombrie 2015 la Istanbul, în Turcia. Evenimentul științific a fost organizat în acest an de WONCA Europe (organizația mondială a medicilor de familie – filiala europeană) și TAHUD (organizația turcă a medicilor de familie).

Medicii de familie români membri ai grupurilor de lucru ale Societății Naționale de Medicina Familiei au fost prezenți și în acest an cu numeroase prezentări științifice și sesiuni practice la acest prestigios eveniment:
– Grupul de vaccinologie – Dr. Sandra Alexiu, Dr. Gindrovel Dumitra, Dr. Dorica Sănduțiu, Dr. Cristina Barbu, Dr. Daniela Ștefănescu, Dr. Maria Lup, Dr. Mădălina Vesa și contibuitori – Dr. Adrian Grom, Dr. Cristian Săndulescu, Dr. Rodica Tănăsescu
– Grupul RespiRO – Dr. Cătălina Panaitescu
– Grupul de ecografie MF – Dr. Mihai Sorin Iacob
– Grupul de sănătate mintală – Dr. Cristian Sever Oană
– Grupul tinerilor MF – Dr. Raluca Zoițanu

Și coordonatorii celorlalte grupuri de lucru ale SNMF au fost de asemenea prezenți la conferință, pentru schimburi de experiență cu colegii din alte țări – cardiologie – Dr.Loredana Piloff, Diabet și boli de nutriție – Dr. Daciana Toma, Pediatrie – Dr. Iuliana Picioreanu.

Cu ocazia conferinței europene a avut loc și ședința de Consiliu a WONCA Europe unde SNMF, în calitate de organizație membră, a fost reprezentată de Dr. Sandra Alexiu, vicepreședinte SNMF, în calitate de delegat și Dr. Marina Pîrcălabu, trezorier SNMF, în calitate de observator.

Programul științific și înregistrările video din fiecare zi a conferinței pot fi consultate pe siteul dedicat: http://www.wonca2015.org/ . Imagini și secvențe de la secțiunile în care au fost prezenți medicii români sunt disponibile în fiecare din înregistrările de pe site.

În deschiderea conferinței, ajunsă la ediția cu numărul douăzeci, a fost lansată „World Book of Family Medicine – European Edition” (Cartea Mondială a Medicinei de Familie – ediția Europeană), oferită gratuit în forma tipărită tuturor participanților și ca document electronic ce poate fi descărcat de pe siteul WONCA Europe.

Cu ocazia celei de a 20-a aniversări a WONCA Europe, Biroul Executiv WONCA Europe oferă un cadou tuturor medicilor generaliști și medicilor de familie din lumea întreagă: Cartea Mondială a Medicinei de Familie!
„Cartea Mondială” este o serie de povestiri scurte care reflectă cele mai bune lucrări care au fost prezentate la conferințele WONCA în ultimii 20 de ani dar și viziunile pentru viitor – actualizate!
„Cartea Mondială” are mai multe aspecte inspiraționale. În primul rând subiectele au fost alese dintre 20.000 de rezumate. După selectarea a doar 275 de titluri care reprezintă cel mai bine activitatea zilnică a unui medic de familie, din rezumatele din ultimii 20 de ani, un comitet format din membri ai Birourilor Executive WONCA World și WONCA Europe a selectat cele mai bune 100 de titluri. Autorii au fost rugați să pregătească o contribuție de 1000 de cuvinte sau mai puțin, cu până la cinci mesaje „de luat acasă” și maximum opt referințe bibliografice.
Cartea poate fi descărcată gratuit pe linkul următor:
http://www.woncaeurope.org/content/world-book-family-medicine-european-edition-2015-table-content
(text preluat și tradus de pe siteul WONCA Europe)Conferința a marcat și un eveniment important pentru tinerii medici de familie din Europa, reuniți în mișcarea Vasco da Gama Movement. În ședința de Consiliu WONCA Europe din 22 octombrie a fost votată modificarea Statului organizației pentru a fi recunoscută Vasco da Gama Movement ca rețea oficială a WONCA Europe cu dreptul de a avea un reprezentant cu drept de vot în Biroul Executiv WONCA Europe. Dr. Raluca Zoițanu a fost desemnată de Biroul Executiv Vasco da Gama Movement să reprezinte rețeaua pentru perioada 2015-2018 în Biroul Executiv WONCA Europe.
Dr. Raluca Zoițanu a fost delegată de SNMF pentru perioada 2011-2015 ca reprezentantă a României în Consiliul European al Vasco da Gama Movement. Din anul 2012 a fost aleasă de membrii Consiliului VdGM în Biroul Executiv pe poziția de coordonatoare a departamentului de Imagine VdGM, mandat pe care l-a încheiat anul acesta. Pe plan intern, Dr. Raluca Zoitanu este coordonatoarea națională a Grupului Tinerilor MF al Societății Naționale de Medicina Familiei, pe care l-a înființat în anul 2011, și coordonatoarea departamentului pentru rezidenți al Asociației Medicilor de Familie București din anul 2010.