Programul de schimb de experiență Hippokrates – VdGM

2015-05-10

stiri

    

Hippokrates Exchange Programme


 

Este un program de schimb de experiență în medicina de familie sprijinit de WONCA Europe, EURACT și EURIPA pentru rezidenți MF și specialiști MF în primii 5 ani după obținerea specialității. Aceștia pot vizita timp de 2 săptămâni un cabinet de medicina familiei dintr-o țară membră VdGM, conform unui program bine definit (exemplu).

Cabinetele gazdă participante la programul Hippokrates sunt selectate de VdGM și de asociația profesională națională din țara gazdă, în urma exprimării dorinței gazdei de a participa la program. Cabinetele pot fi din mediul urban (centru universitar sau nu) sau din mediul rural.

 

Costuri

VdGM nu acoperă cheltuielile de transport, cazare și întreținere pentru vizitator. Acestea cad în sarcina vizitatorului sau a gazdei, dacă aceasta dorește.

 

Activități

Programul Hippokrates este de observare a activității, vizitatorul neavând dreptul de a interveni în consultația medicală și cele două săptămâni neputând fi considerate experiență de muncă în țara gazdă.

Durata unui vizite este de mininum 2 săptămâni, cu un program predefinit – vizitatorul trebuie să participe la minimum 9 sesiuni pe săptămână (o sesiune = o dimineață sau o după amiază în cabinet sau la vizite la domiciliu) și 2 ore pe săptămână de activitate teoretică. Înainte și după vizită atât gazda cât și vizitatorul vor completa formulare referitoare la așteptări și rezultate. Modele ale acestor formulare sunt disponibile pe siteul VdGM, aici.

 

Cine poate participa ?

Vasco da Gama Movement este doar o punte de legătură între vizitatori și gazde. Vizitatorii și gazdele trebuie să se înregistreze pe siteul VdGM.woncaeurope.org. Vizitatorul trebuie să contacteze reprezentantul național din țara sa (pentru România, Dr. Mihai Mara, vdgm@snmf.ro) și să caute apoi o gazdă pe siteul VdGM.woncaeurope.org și să o contacteze. Gazda poate accepta sau nu, având la dispoziție și profilul online al vizitatorului înregistrat pe site

 

Gazdele sunt alese de VdGM și de asociația profesională națională din țara gazdă, în urma exprimării dorinței gazdei de a participa la program. Cabinetele pot fi din mediul urban (centru universitar sau nu) sau din mediul rural. Gazdele trebuie să aibă experiență educațională, să cunoască limba engleză și să se înregistreze pe siteul VdGM.eu. Este recomandat dar nu obligatoriu ca schimburile să fie bilaterale (medicul îndrumator al vizitatorului sau vizitatorul, dacă este specialist, să primească un alt vizitator din țara gazdei). Mai multe detalii pentru a deveni gazdă.

Vizitatorii trebuie să fie medici rezidenți MF sau specialiști MF în primii 5 ani după obținerea specialității, să cunoască limba engleză (și de preferat și limba gazdei, însă nu obligatoriu) și să se înregistreze pe siteul VdGM.eu pentru a alege o gazdă pe care să o contacteze. După ce au primit acordul gazdei, trebuie să completeze formularele "Obiective educaționale" și "Program educațional". Apoi trebuie să contacteze coordonatorii naționali atât din țara proprie cât și din țara gazdă, pentru a-i informa despre schimbul Hippokrates care va avea loc. Mai multe detalii pentru vizitatori.

 

Limba utilizată este de obicei engleza, dar este un avantaj dacă vizitatorul cunoaște limba țării gazdă. VdGM recomandă un curs de limbă înaintea schimbului, pentru a înțelege mai bine dialogurile din cabinet dintre medic și pacienți. Vizitatorul trebuie să stabilească înaintea schimbului cu gazda dacă aceasta este dispusă să traducă. Totuși necunoașterea limbii din țara gazdei nu reprezintă un impediment major. Participanții la schimburi au remarcat că au învâțat multe lucruri interesante observând limbajul trupului, activitatea din cabinet și a membrilor echipei, dialogul în sine medic-pacient fiind mai puțin important.

 
Anual, Vasco da Gama Movement oferă două premii celor mai bune rapoarte trimise de participanți după finalizarea schimbului Hippokrates. Premiile constau în plata taxei de participare la Conferința europeană de medicina familiei, Wonca Europe. 
 

Pentru a cunoaște toate detaliile programului Hippokrates puteți consulta secțiunea dedicată de pe siteul vdgm.eu. http://www.vdgm.eu/content/about-hippokrates
 

Coordonatorul național pentru România este Dr. Mihai Mara –  vdgm@snmf.ro
 

Din anul 2014, SNMF este partener în cadrul proiectului de mobilitate bazat pe programul Hippokrates finanțat prin Erasmus+ și coordonat de RCGP. Detalii aici.